Alla inlägg under april 2017

Av Bella - 20 april 2017 14:21

 

Aprilväder utanför mitt fönster idag. Lilla Fluff som följde med ut för att släppa ut höns tvärstannade på tröskeln in till nya hönshuset. Brrr, tycktes hon vilja säga.

 

Allt arbete på Tallbo står lite still i skrivandets stund.

Inte bara pga vädret!

Nej, Tallbotrollet har lagt sig sjuk. Det har i och för sig gått tre veckor nu sedan första symptom.. Men envis som jag är så har jag väl inte velat erkänna och ge efter förrän nu.

 

Nuvarande status: Dubbelsidig bihåleinflammation. Inte skönt! Har dessutom "sjuk" dotter hemma från skolan som fullkomligt tjatar hål i öronen på sin stackars mamma. För se, hon har tillräckligt med ork för att vilja pyssla, måla, göra smycken, sy om kläder mm mm.

Vi kommer i eftermiddag ta en utvärdering om vem av oss som är sjukast...   Där och då avgörs vem av oss som får stanna hemma även i morgon.

 

Jag putsar lite på min idé om en liten gårdsbutik här på Tallbo. Ägg ska ju säljas. Men Tallbotrollet, jag, tyker väldigt mycket om att skapa och vara kreativ. Ibland går dessutom heminredningsintresset lite överstyr och sakerna hopar sig lite. Så jag tänkte en kombinerad lanthandel med egenodlat, närproducerat, hempysslat och lite noggrant utvalt second hand.

 

  Idag sydde jag tre kassar av gamla gardiner jag fått till skänks från en mycket rar tjej med egna drömmar om lantliv. En tjej som säkert inte lät en simpel sak som bihåleinflammation stå ivägen för att drömma. Drömmar är till för att vårda och förverkliga! 

Av Bella - 18 april 2017 15:32

  Solei har tagit sig upp på matte, dvs jag, för en liten prat- och gosstund. Utsikten är ju inget vidare med tanke på att matte bara är 166 cm över marken (om man ställer sig på hennes huvud). Men se kärlek! Det kan man aldrig få för mycket av!

Inte mat heller, tycker Thellus, Gittan och Luna som i bakgrunden äter hemgjord potatissallad.

  

Hitta ett "knas" i denna bild! 😊

Mångfald och gemenskap - Det tycker vi om här! Vad spelar det för roll om man är katt eller höna? Rovdjur eller byte? Fluff, den lilla kissen på bilden ska om ca 18 dagar bli mamma. Som gravid behöver man mycket näring.. Värp- och tillväxtfoder är ju värt att smaka på tyckte hon och slog sig ner bland småhönsen (ja och tupparna). 😄

 

 

Av Bella - 17 april 2017 23:17

(D)å inget blev som det skulle utan allt blev som det blev..

Öppnade dörren till småhönsens stuga på morgonen och fann lilla "CP" död på golvet.😢 "CP" fick sitt namn av att hon såg ut att vara lite "annorlunda" än sina syskon, redan vid kläckning. Men hon fick lite filmjölk (många nyttiga bakterier även för kycklingar) och tycktes repa på sig gott. Men, hon växte liksom aldrig ifatt de andra och kämpade en del med balansen och annat. I natt tog livet slut. 

 

Dagen har fortsatt lite i samma anda: Praktvurpa för mig rakt över byggstaket liggandes på marken med en del skador som följd. Kan  verkligen inte rekommendera att falla tvärs över och landa på galler! 😣

 

Vi upptäckte vid insläpp av gammelhönsen att Thellus saknade en klo. Gammal skada eller helt enkelt bara sådan hon är? Ingen aning faktiskt. Hon har aldrig klagat. 😉

 

Kvällen avslutades med två "trasiga" tonårsbarn.. Bägge passade på att tappa varsin tand nästan samtidigt! Men så är de ju nästan tvillingar; födda exakt samma dag, under samma timme, fast med ett års mellanrum. 😆Den ena tappade tanden snabbt och effektivt och den andra under lite tårar och en påse fryst spenat. 

Av Bella - 16 april 2017 18:31

   Aj!

Idag har jag tagit en fight med att tämja Äppelträd, såväl som slånbärssnår och diverse törnrisbuskar. Glömt bort vart jag lagt arbetshandskar naturligtvis.. Kampen för att ta kontroll över trädgården är igång.

En del i att bli självförsörjande på grönsaker, frukt och bär är ju just att bryta och röja fram mark att odla och så i.

Mycket går att odla på relativt obrukad mark. En stor del av min filosofie är att vara och göra så naturligt som möjligt.

Utan människans inverkan eller påverkan har grödor såsom potatis, morötter och annat ändå alltid lyckats slå rot. Människan överskattar ibland sin "viktighet" i allt som sker. Vi är så oumbärliga. 

 

Men, är vi verkligen det? Viktiga är vi för varandra! Att skapa tid och utrymme för varandra tror jag genererar de största vinsterna! 

Här på Tallbo kommer vi täckodla så mycket som möjligt under ett lager halm. Där, inunder, får våra små potäter och annat själva söka sig ner med sina rötter i  en redan befintlig kedja av liv. 

Av Bella - 15 april 2017 17:27

 

 

Glad påsk på er alla! Idag blev det traditionsenlig påskäggsjakt... Inomhus! Vi vuxna var lika sugna på att pulsa runt i snön utomhus som husets yngre förmågor var sugna på att leta blöta ägg i densamma. 

 

Jag börjar smått fundera på detta med att tro på saker.. Barn i tonåren tror inte på Tomten. Inte på tandfen. Inte på påskharen... Annat än när tron kan generera i en belöning. Vad skulle ske om vi vuxna, vid dessa speciella tillfällen tar fasta på att tonåringarna faktiskt har rätt!? Tomten finns ju inte! Inte tandfen! Inte påskharen heller! På julafton står granen där utan något därunder. Den tappade tanden skramlar ensam i sitt vattenglas. Och påskharen... Tja, någon gång måste ju ungarna lära sig att ägg, de kommer från höns! 😉

 

De båda äggen ovan  blev mitt och gubbens påskägg till varandra. Tyska Kinderägg från ICA.

 

 

 

Av Bella - 14 april 2017 19:46


 Jamen, Glad Påsk på er Alla då!   *Fryser och hackar tänder, och näbbar*

Mina små raringar tittade på mig med förebrående ögon, skallrade med sina näbbar och rasslade runt på vingliga frusna ben: -Matte, varför gör du så här mot oss!? Tjaa, för att kycklingar hör påsken till!   Hur sjutton skulle jag kunna veta att det skulle rasa ner 1 dm vitt lappmögel!? På låååångfredagen!! Första snön för de små iallafall. 

 

Stora och minsta husse bestämde sig för att muntra upp tvåbentiningarna med en gunga, som numer hänger uppe i taket på stora hönshuset, dit ju dessa minihöns också snart ska flytta.

Bild kommer naturligtvis när jag lyckas fånga första gungande hönan på foto.   *Hi hi hi*

 

När vi ändå talar om uppochnedvändavärlden så annonserade huset yngsta barn, dottern på 13 år, att hon ville få sin egna husvagn flyttad... Just idag! Närmare bestämt ca 1,5 mil skulle den baxas iväg för att istället ställas upp på en av familjens bästa vänners tomt där hon nu ämnar tillbringa en del tid. Avställd, obesiktad och typ inte rullat längs vägarna sedan mammuttens tidsepok.. Jag har inget hört, så jag tror den fortfarande är på väg bort i denna stund. 

 

Nej nu ljög jag! Sambon kom just hem, utan husvagn bakom bilen och utan dotter... Allt gick väl bra då, gissar jag. 

 

Over and out från galenpannorna på Tallbo.   

Av Bella - 12 april 2017 22:50

 

Dessa två magnifika djur betade fridfullt på bondens åker kl 10:30 i förmiddags. Blev så glad när jag såg dem igen. Det var länge sedan nu! Tror kanske inte bonden delar min glädje... Vi har gott om vilt precis inpå husknuten och gården. Älgar brukar vi se 3-4 stycken i grupp åt gången. Så har vi rådjur, hjortar, vildsvin, fasaner, harar, räv, grävlingar och örnar... Det går inte en dag utan att vi ser åtminstone något av uppräknade djur.


Det hände även när jag bodde inne i stan att det plötsligt kom älgar in in i de centrala delarna, vilket sällan blir bra.. I min barndom klapprade en stor älgtjur över skolgården. Några år senare plurrade en älgko ner i en swimmingpool i förorten. Nej, på landet hör de hemma, å jag mä! 


Av Bella - 12 april 2017 16:45

Inte sällan ser man mig med en målarpensel i ena näven och en färgpyts i den andra.

Jag älskar färg och funderar på hur världen skulle se ut utan färg!?   

 

För många.. Ja otroligt många år sedan inser jag ju, började jag byta ut ihopskrapade möbler, som jag fick till skänks när jag flyttade hemifrån, mot nya.

Jag var 18 år när jag flög ur boet med buller och brak.   Man kan väl säga att jag ganska tidigt hade en egen väg att vandra på..

 

Mitt första hem låg i en förort. Jag har sedan dess flyttat 6 gånger..

 

Jag fastnade för rejäla, massiva trämöbler, importerade från världens alla hörn. Först ut blev sovrumsmöbler från Mexico. Dessa följdes av Indonesiska, Indiska, Balis:ka möbler osv. Alla möbler i mörka rödbrunt trä. Tunga som f_n!!

 

Möblerna från Mexico tycktes aldrig riktigt passa in då de var ljusare i färgen än de nya.. Nu har detta äntligen förändrats!

 

 

Förebild                                                      Efterbild


Det luktar Herdins lackbets i hela övervåningen och vi kommer säkert inte kunna lyfta in möblerna i sovrummet förrän färgen flagnar... Men vi njuter av att se dem i hallen utanför sovrummet, sekunderna efter att vi var gång drämt in tårna i dem då det ju normalt sett inte ska stå sängskåp mitt i vägen...

 

 

Ovido - Quiz & Flashcards